google.com, pub-1355929376209830, DIRECT, f08c47fec0942fa0Samojeed: de mooie hond van Siberië - Puppy Small
Breed

Samojeed: de mooie hond van Siberië

Het Samojeed-hondenras, dat oorspronkelijk was gemaakt voor de jacht, het slepen van sleeën en het hoeden van rendieren, bleek een waardevolle metgezel te zijn voor de Samojeden in het noordwesten van Siberië. Roedelwandelingen maken, speuren en ‘s nachts bovenop hun baasjes liggen waren slechts enkele verantwoordelijkheden van dit werkende ras.

Vanwege hun werkende karakter kunnen Samojeden soms een sterke wil hebben. Dit belet echter niet dat het vriendelijke en aanhankelijke honden zijn. Samojeden ontmoeten graag nieuwe mensen en krijgen veel aandacht van hun baasjes.

Geschiedenis van het ras

Dit winterharde ras werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht, het hoeden van rendieren en het trekken van sleeën voor de Siberische Samojeden. Ze waren ook bijzonder getalenteerd in het jagen op rendieren voor voedsel. De Samojeden behandelden deze prachtige honden als familieleden, wat bijdroeg aan het gevoel van verbondenheid dat deze honden met hun baasjes creëren.

Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw verlieten de Samojeed Siberië om sleeën te trekken voor poolexpedities, waaronder de historische tocht van Sir Ernest Shackleton naar Antarctica. Samen met de ontdekkingsreizigers die ze hielpen, maakten deze honden vanaf eind 19e eeuw tot begin 20e eeuw veel moeilijke situaties door. Veel Samojeed zouden deze gevaarlijke reizen niet overleven; alleen de honden die het sterkst en fitst waren, zouden deze reizen afmaken.

Antarctische Buck, een Samojeed, zou de eerste zijn die naar Engeland werd vervoerd. Koningin Alexandra was een fan van het ras en haar kennels zijn de bron van veel moderne Engelse en Amerikaanse Sammies.

De officiële erkenning van het Samojeed-ras vond pas in 1909 plaats. De England Kennel Club werd de eerste die dit ras erkende; gevolgd door de Samojeed Kennel Club of America in 1923. Na de oprichting van de Samoyed Kennel Club of America werd de Amerikaanse rasstandaard vastgesteld; dit leidde tot de erkenning van het Samojeed-ras.

Samojeed hondenras

Dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie

De Samojeed is een zeer actief hondenras dat niet geschikt is om in kleine ruimtes te leven, inclusief appartementen en appartementen. Deze honden hebben voldoende ruimte nodig om rond te rennen en geven de voorkeur aan eigenaren met grote en veilige tuinen. Deze honden stammen af ​​van werkhonden en hebben voldoende ruimte nodig om hun hoge energieniveau kwijt te kunnen.

Moeten Samojeden dagelijks sporten? Ja, de voorouders van dit ras werden gebruikt voor verschillende buitenactiviteiten die een hoog energieniveau en uithoudingsvermogen vereisten. Deze kenmerken hebben ertoe geleid dat de Samojeed dagelijkse lichaamsbeweging nodig heeft. Deze oefening kan een dagelijkse wandeling of joggen omvatten. Tijdens de warmere maanden moet u echter krachtige lichaamsbeweging beperken, omdat deze honden een dikke, wollige ondervacht hebben die warmteverlies tegengaat en er gemakkelijk voor kan zorgen dat ze oververhit raken. Dit maakt ze gevoelig voor oververhitting bij warm weer.

Samojeedhonden hebben een dikke donzige vacht omdat hun voorouders in een koud klimaat leefden. Deze honden spelen graag in de sneeuw en genieten van het koude weer dat de winter met zich meebrengt. Deze dikke dubbele vacht vereist meer onderhoud in vergelijking met andere hondenrassen.

Hoeveel moet je je hond borstelen?

Verharen Samojeed-honden veel? Samojeed-honden moeten regelmatig worden geborsteld om hun overmatige verharing onder controle te houden. Je moet je Samojeed minstens drie tot vier keer per week borstelen om te voorkomen dat haar zich ophoopt op je kleding en op je meubels. De beste manier om ze te borstelen is door een speldenborstel te gebruiken, samen met een metalen kam en een gladde borstel.

U moet uw Samojeed-puppy op jonge leeftijd laten wennen aan het borstelen. Dit zorgt ervoor dat de hond gewend raakt aan het gevoel van borstelen en ervan zal genieten naarmate hij ouder wordt. Het is belangrijk dat u van de verzorging een positieve ervaring maakt voor de hond, om te voorkomen dat er in de toekomst ongewenste problemen ontstaan. Bied uw Samojeed-traktaties en complimenten aan tijdens verzorgingssessies.

Deze honden zijn over het algemeen erg schoon vanwege hun overmatige verharing. Dit betekent dat u uw Samojeed slechts ongeveer elke drie maanden een bad hoeft te geven. Als u echter merkt dat de vacht van uw hond bijzonder vuil is of een slechte geur heeft, kunt u hem goed uitspoelen.

Naast dagelijkse lichaamsbeweging en dagelijks poetsen, moet u beginnen met het trainen van uw Samojeed-puppy zodra u hem bij u in huis haalt. Dit voorkomt dat ongewenst gedrag zich ontwikkelt naarmate de Samojeed ouder wordt. Net als bij andere hondenrassen moet je er ook voor zorgen dat je Samojeed socialisatie krijgt, vanaf het moment dat hij nog maar een puppy is.

Als hij niet voldoende socialisatie krijgt met andere mensen en honden, kan hij timide worden en negatief reageren op vreemde mensen, honden, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Uw puppy inschrijven voor formele puppy-gehoorzaamheidslessen is een geweldige manier om uw hond te socialiseren en een begin te maken met het vaststellen van basisregels.

Samojeed hondenras

Persoonlijkheid van de Samojeed

De Samojeed is een zeer loyaal, vriendelijk en intelligent hondenras. Ze zijn vooral vriendelijk tegenover hun familieleden, inclusief kinderen. Deze honden genieten van genegenheid en zijn niet gemaakt om langere tijd alleen gelaten te worden. Vanwege hun aanhankelijke karakter zijn ze vatbaar voor het ontwikkelen van verlatingsangst.

Zijn Samojeed-honden goede huisdieren? Samojeedhonden zijn geweldige huisdieren, inclusief geweldige familiehonden vanwege hun loyale en vriendelijke karakter. Samojeden houden van de energie die kinderen in het huishouden brengen; je zult ze waarschijnlijk achter elkaar aan zien rennen door de tuin of het huis. Dit ras is geweldig voor een actief gezin.

Door het Samojeed-verleden als jachthond hebben ze wel een sterke prooidrift. Misschien merk je dat je Samojeed ervan houdt om kleine dieren te achtervolgen die hij als prooi beschouwt. Vanwege dit instinctieve gedrag moet u uw Samojeed altijd aangelijnd uitlaten en ervoor zorgen dat hij te allen tijde veilig in uw tuin is.

Tenzij je je rol als alfa van de roedel laat gelden, kan dezelfde onafhankelijke houding die hem goed van pas komt bij het brengen van voorraden over het verlaten noordpoolgebied voor trainingsproblemen zorgen. Sams zijn erg intelligent, maar hebben vaak een sterke wil, ondanks hun verlangen om je te plezieren. Positieve bekrachtiging, training zonder angst vereist een zorgzame, harde en volhardende aanpak. Zelfs na een jaar of langer puppycursus, of als u een volwassen reddingshond adopteert, is het een goed idee om af en toe een gedragsdeskundige in te huren om ervoor te zorgen dat zowel u als uw Samojeed nieuwe trucjes blijven leren; dit zorgt er ook voor dat uw Samojeed een formele training krijgt.

Uiterlijk van de Samojeed

Hoe groot zijn Samojeden? Reuen van dit ras hebben de neiging om 21 tot 23 centimeter lang te zijn bij de schoft. Vrouwelijke Samojeden hebben de neiging om 19 tot 21 centimeter lang te zijn bij de schoft. Afhankelijk van hun activiteitsniveau hebben deze honden de neiging om tussen de 50 en 60 pond te wegen als ze volwassen zijn.

Het Samojeed-ras heeft een rechte buitenvacht en een zachte, dikke ondervacht die lijkt op wol. De kleur van deze dichte vacht heeft de neiging wit, crème of biscuit van kleur te zijn. Sommige mensen zeggen dat dit majestueuze ras vanwege zijn dikke witte vacht lijkt op het uiterlijk van een wolk. De rasstandaard van de Samojeed stelt dat het ras meestal zwarte of bruine ogen heeft die amandelvormig zijn. Daarnaast zijn er enkele Samojeden met blauwgekleurde ogen; deze worden echter niet erkend door de officiële rasstandaard.

De dikke ondervacht van de Samojeed werpt doorgaans één tot twee keer per jaar zwaar af. Deze jaarlijkse vervelling wordt blaasvacht genoemd. Dit betekent echter niet dat uw Samojeed alleen in deze tijden zal verharen. Dit betekent alleen dat hij meer zal verharen als hij zijn vacht blaast.

Een onderscheidend kenmerk van dit ras zijn de staarten. Hun staarten krullen over hun rug en rusten opzij. In tegenstelling tot de Alaskan Malamutes, die strak gekrulde staarten hebben, wordt de staart van de Samojeed vastgehouden, raakt de rug aan en rust op één kant. In de koudere maanden is het bekend dat deze honden met hun staart over hun gezicht slapen om hen extra warmte en bescherming te bieden.

Samojeed hondenras

Je Samojeed voeren

Wat geef je een Samojeed te eten? Net als bij elk ander hondenras is een gezond en kwalitatief hoogstaand dieet een must. Het wordt aanbevolen om uw Samojeed 1,5 tot 2,5 kopjes voedsel per dag te geven, verdeeld over twee maaltijden. Het is belangrijk op te merken dat hoeveel u uw hond voedt, afhankelijk moet zijn van de grootte, leeftijd en activiteitsniveau van de hond.

Onlangs hebben veel eigenaren van gezelschapsdieren ervoor gekozen om over te schakelen van het voeren van hun honden met brokjes naar een rauw hondenvoerdieet. Hoewel het voeren van een rawfood-dieet een zorgvuldige planning en meer voorbereidingstijd voor uw hond vergt, heeft het veel gezondheidsvoordelen vergeleken met een dieet met alleen brokjes. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt, maakt een groot verschil in de gezondheid en levensduur van uw hond.

Samojeed Gezondheid

De Samojeed is over het algemeen een zeer gezond ras. Net als bij andere hondenrassen zijn er enkele gezondheidsproblemen waar Samojeed meer kans op heeft. Eén manier om deze gezondheidsproblemen te helpen voorkomen, is door met een gerenommeerd Samojeed-ras te werken en fokkers te vermijden die goedkope honden aanbieden zonder de noodzakelijke gezondheidscontroles.

Een van de ziekten waar dit zachtaardige ras gevoeliger voor is, is glaucoom. Glaucoom is een toename van de druk in het oog en kan erfelijk zijn of worden veroorzaakt door een afname van de vloeistof in het oog. De symptomen van glaucoom zijn verlies van gezichtsvermogen en oogpijn. Meestal zal de dierenarts een oogdruppelbehandeling voorschrijven om de progressie van de ziekte te voorkomen. Naast glaucoom is dit ras ook vatbaar voor het ontwikkelen van retinale atrofie.

Aortastenose is een ander gezondheidsprobleem dat dit ras vaak ontwikkelt. Dit hartprobleem wordt veroorzaakt door de vernauwing van de verbinding tussen de linker hartkamer en de aorta.

Patellaire luxatie is ook een gezondheidsprobleem dat vaker voorkomt bij het Samojeed-ras. Patellaire luxatie is wanneer het kniegewricht uit zijn plaats glijdt, waardoor de hond pijn krijgt. Naarmate de hond ouder wordt, heeft de patellaluxatie de neiging te verergeren, wat ertoe kan leiden dat de hond niet meer kan lopen.

Heupdysplasie is een ander veel voorkomend gezondheidsprobleem binnen dit ras. Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht van de hond past. Deze onjuiste pasvorm veroorzaakt artritis in de heup van de hond naarmate deze ouder wordt.

Hoe lang leven Samojeed-honden? Vanwege hun relatief gezonde karakter hebben Samojeden een gemiddelde levensduur tussen 12 en 14 jaar. Met de juiste lichaamsbeweging en voeding kan uw Samojeed zelfs langer leven!

Een Samojeed adopteren

Hoeveel kost een Samojeed-puppy? De kosten voor het adopteren van een Samojeed van een gerenommeerde fokker variëren gemiddeld van $ 600 tot $ 1.500. Als u een Samojeed wilt adopteren, moet u contact opnemen met uw plaatselijke rasgroep of dierenasiel om te zien of er een beschikbaar is.

Het vinden van een professionele fokker is van cruciaal belang om de gezondheid van uw hond te garanderen. De toewijding en liefde van fokkers voor hun dieren en nakomelingen zijn essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid van de dieren. Het vermogen van de moeder om na elke bevalling te herstellen is belangrijk voor een ijverige fokker. Dit beperkt het aantal nesten per jaar en het inkomen dat het kroost oplevert, maar geeft prioriteit aan de gezondheid en het welzijn van de hond.

Pups mogen niet worden verkocht voordat ze acht weken oud zijn. Deze fase van inprenting is cruciaal voor de emotionele en fysieke ontwikkeling van de pup. Dit zorgt ervoor dat uw Samojeed vriendelijk zal zijn en in staat zal zijn om met andere honden en mensen om te gaan naarmate hij opgroeit.

Natuurlijk heeft dit alles zijn prijs. Professioneel gefokte honden zijn meestal duurder dan honden zonder stamboom die in dierenwinkels worden aangeboden. Als alternatief wachten er veel rashonden op een nieuw thuis in dierenasielen.

We moedigen iedereen aan om hun plaatselijke dierenasielen te bezoeken, omdat er altijd huisdieren wachten op een forever home. Misschien scoort u zelfs een grote score en vindt u een Samojeed die op zoek is naar een thuis bij uw plaatselijke dierenasiel.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button