google.com, pub-1355929376209830, DIRECT, f08c47fec0942fa0Nier- en blaasstenen bij honden: huismiddeltjes - Puppy Small
Food

Nier- en blaasstenen bij honden: huismiddeltjes

URINAIRE STENEN VEROORZAKEN ONNODIG LIJDEN

Wist je dat urine, nier en blaasstenen enkele van de meest voorkomende problemen bij honden zijn?

Tienduizenden honden lijden aan urinewegaandoeningen en stenen. Het blijft vaak onopgemerkt totdat pijn en ongemak optreden. De conventionele behandeling bestaat uit een speciaal dieet, vochttherapie, ziekenhuisopname, katheterisatie en in sommige gevallen een operatie.

Dit artikel kan worden gebruikt als hulpmiddel als bij uw hond al urinestenen zijn vastgesteld of als u deze pijnlijke en vervelende aandoening gewoon wilt voorkomen.

Waarom ontstaan ​​er stenen?

Er is nooit één enkele reden waarom urinekristallen en -stenen ontstaan. De meeste mensen zijn het erover eens dat genetica en voeding een rol spelen en dat genen zich waarschijnlijk zullen manifesteren wanneer ze worden aangezet door omgevingsfactoren – intern (hormonen en toezichthouders) of extern (dieet, water, stress en lichaamsbeweging, om er maar een paar te noemen).

Traditioneel wordt aangenomen dat een hoog mineraalgehalte en disproporties van de mineraalverhoudingen, zoals calcium, magnesium en fosfor, de meest voorkomende redenen zijn voor de vorming van urinestenen, maar dit is niet helemaal waar. In sommige gevallen zijn zelfs kristalvormingen, zoals calciumoxalaat, calcium- en mineraaltekorten de oorzaak.

Mijn doel vandaag is niet om te herhalen wat je al weet over urinestenen en kristallen, maar om geven u een nieuw perspectief op waarom dit probleem veel honden treft.

Diversiteit van blaasstenen

Er zijn twee veel voorkomende kristal- en steencategorieën:

 • Drievoudig fosfaat (struviet) wordt voornamelijk gevormd in urine die alkalisch is en oplost in zure urine.
 • Calciumoxalaat, met stekelige egelachtige kristallen en stenen die vaker voorkomen in zure urine, maar ook aanwezig kunnen zijn in urine van welke pH dan ook. Ik vind deze kristallen veel smeriger omdat ze moeilijk op te lossen zijn als ze zich vormen, en ze meestal operatief moeten worden verwijderd of geplet en endoscopisch moeten worden gestraald. De scherpe calciumoxalaat Spikes kunnen ondragelijke pijn veroorzaken en zijn veel moeilijker te behandelen dan te voorkomen.

Enkele andere, minder vaak voorkomende soorten kristallen zijn cysteïne-, ammoniumuraat- en silicakristallen.

Pas op voor verkeerde diagnoses

Een diagnose van urinestenen en -kristallen is meestal relatief eenvoudig, maar ik moet u waarschuwen voor een veel voorkomende fout. Als het urinemonster van uw hond geconcentreerd is en het bij lage temperaturen in de opvangpot zit, kunnen zich na de verzameling kristallen vormen, net zoals zout water kristallen vormt in het chemielaboratorium. Dit kan resulteren in een verkeerde diagnose.

Als u vermoedt dat dit het geval is, neemt u gewoon nog een monster af en laat u dit meteen onderzoeken in het eigen laboratorium van de kliniek. Het is een goed idee om uw hond vóór het verzamelen wat water te geven, zodat de urine meer verdund wordt en kristalvorming na het verzamelen wordt voorkomen.

Wat te doen als je kristallen vindt: een natuurlijke aanpak

Als uw hond last heeft van kristallen of als er stenen in de blaas of de nieren zijn vastgesteld, heeft u hoogstwaarschijnlijk speciaal bewerkt voedsel gekregen, is u verteld meer water te geven of heeft u medicijnen gekregen om de pH van de urine van uw hond aan te passen.

Misschien is uw hond net herstellende van een nier- of blaasoperatie en bent u bang dat de nare stenen terugkomen. Misschien heeft u hetzelfde probleem al eens zien terugkomen of maakt u zich zorgen over de ongewenste gevolgen van herhaalde operaties. Voedsel dat zwaar wordt verwerkt, maanden of jaren in de schappen ligt voordat het wordt verkocht en/of ingrediënten bevat die vergelijkbaar zijn met de onderstaande ingrediënten, is een punt van zorg:

 • Brouwers Rijst
 • Kipbijproductmaaltijd
 • Varkensvet (geconserveerd met gemengde tocoferolen en citroenzuur)
 • Mais gluten maaltijd
 • Gedroogd eiproduct
 • Calciumsulfaat
 • Melkzuur
 • Smaak van kippenlever.

Toen ik in de jaren negentig speciale urinesteendiëten gebruikte, zag ik dat ze in sommige gevallen stenen voorkwamen, maar mijn patiënten deden het over het algemeen niet goed. Ze kwamen aan, waren lusteloos, leken stijf, hadden spijsverteringsproblemen en werden sneller oud. Ik begon te vragen: “Wie zou in vredesnaam varkensvet, maïsmeel en eiproducten aan zijn geliefde hond geven?” Ik vermoedde dat stenen feitelijk werden veroorzaakt door het bewerkte voedseldieet van de hond en vond het niet leuk om meer bewerkt voedsel te voeren. Eerst wist ik niet goed wat ik moest doen en daarna zocht ik het antwoord in de natuur.

Door de jaren heen heb ik een natuurlijk, eenvoudig behandelingsprotocol voor nier- en blaasstenen ontwikkeld dat bestond uit:

 1. Reiniging het lichaam.
 2. Het verstrekken van de juiste voeding en essentiële mineraal- en aminozuursupplementen, hoogwaardige omega-oliën en volwaardige biologische multivitaminen.
 3. Het toevoegen van krachtige probiotica waarvan bekend is dat ze de kristalvorming verminderen.
 4. Opnieuw in evenwicht brengen de energie van de patiënt door middel van een verscheidenheid aan holistische technieken zoals homeopathie, kruiden, chiropractie, fysiotherapie, osteopathie en massage om er maar een paar te noemen.

Ik heb deze principes toegepast op de meeste patiënten met urinewegstenen en hoewel sommigen al eerder een operatie hebben ondergaan, zie ik zelden terugkerende stenen nadat ik met het bovenstaande behandelplan ben begonnen.

Vraagt ​​u zich af waarom ik mineralen aanvul bij urinestenen of -kristallen?

Conventionele meningen suggereren dat urinekristallen voornamelijk worden veroorzaakt door genetica en door een teveel aan en onbalans van mineralen in voedsel. Bewerkt voedsel zie ik nu als hoofdoorzaak. Ik heb ontdekt dat een compleet, plantaardig, natuurlijk dieet in veel gevallen kristallen kan voorkomen.

De wetenschap heeft ongelooflijke vooruitgang geboekt bij het begrijpen van metabolische cycli en processen, maar de microkosmos van het lichaam is nog steeds niet volledig begrepen. Het kan worden vergeleken met iemand die de aard van het universum echt probeert te begrijpen. We weten echter dat het lichaam het beste werkt met de brandstof waarvoor het is gebouwd. Een gebrek aan mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen kan veel metabolische routes uit balans brengen, waardoor kristallen kunnen ontstaan. Het is logisch dat mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen absoluut essentieel zijn voor een efficiënte stofwisseling van uw hond. Dit is de hoeksteen van de preventie van urinekristallen en stenen.

Dieetaanbevelingen

Als u de kans op steenvorming in de nieren of blaas van uw hond wilt verkleinen, moet u de volgende stappen volgen:

 1. Stop met het geven van bewerkte voeding aan uw hond omdat het naar mijn mening een van de hoofdoorzaken is van urinestenen en -kristallen. Het is niet wat de natuur voor uw hond bedoeld heeft. Wij stoppen ook geen diesel in uw benzineauto en de juiste brandstof voor uw hond is essentieel voor succes.
 2. Begin met het voeren van soortgeschikt rauw of gekookt voedselinclusief rauwe botten en sommige groenten om ervoor te zorgen dat alle voedingsstoffen in de meest natuurlijke en gezonde vorm aanwezig zijn.
 3. Voorzie het lichaam van volledig natuurlijke, plantaardige mineralen en aminozuren.
 4. Voeg krachtige probiotica toe, zoals GutSense, waarvan bekend is dat ze de kristalvorming verminderen.

De reden voor de bovenstaande aanbevelingen is simpel: bewerkt en gedenatureerd voedsel is een belangrijke oorzaak van veel gezondheidsproblemen bij dieren en mensen, en naar mijn ervaring zijn urinestenen bij honden die natuurlijke, niet-bewerkte voeding krijgen zeer zeldzaam.

Hoe testen op ontbrekende mineralen?

In de meeste situaties geeft een eenvoudige haartest u een goed idee van wat uw hond mist. Het is gemakkelijker dan ooit om een ​​HairQ-test uit te voeren, een eenvoudige en betrouwbare haartest die u een goed algemeen beeld geeft van de voedingsstatus van uw hond.

Algemene supplementaanbevelingen

Je vraagt ​​je misschien nog steeds af waarom ik aanbeveel om mineralen aan te vullen aan honden die rauw voedsel gebruiken.

Onze bodems en landbouwgronden zijn overbelast door een toenemende behoefte aan meer voedsel, dat over lange afstanden wordt getransporteerd. Mineralen en voedingsstoffen worden op de velden niet aangevuld en dit resulteert in voedselketens met een tekort aan mineralen en voedingsstoffen, hoe natuurlijk de voeding van uw hond ook is.

Naarmate dieren en mensen ouder worden, is een tekort aan mineralen een veel voorkomende, maar vaak onopgemerkte oorzaak van ziekten. De stofwisselingscycli van het lichaam kunnen niet goed verlopen zonder de essentiële mineralen, aminozuren, omega-oliën en gezonde vitamines die het lichaam nodig heeft. Sommige worden misschien niet door het lichaam aangemaakt, maar zijn essentieel voor een efficiënt, soepel metabolisme, inclusief dat van het urinestelsel.

Nog een paar punten over voeding en water

Het is niet de bedoeling van dit artikel om in te gaan op de bereiding van een natuurlijk rauw of gekookt dieet. Toch wil ik een paar belangrijke punten noemen.

 • Honden doen het beter op vlees van kleine en middelgrote dieren. Bizons, buffels en rundvlees zijn nooit de belangrijkste voedselbron voor honden geweest. Dit vlees bevat een hoger gehalte aan ontstekingsfactoren, zoals arachidonzuur, die de kans op blaasproblemen en stenen lijken te vergroten.
 • Ruwe botten zijn veilig. Geef nooit gekookte botten.

Een van de meest voorkomende remedies voor het verzuren van urine is cranberry-extract, dat ook kan worden gebruikt bij struvietkristalurie. Dit supplement moet worden gezien als een aanvullende behandeling, niet als een volledige oplossing voor het probleem. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen gedehydrateerde cranberries, cranberrypoeder en extract. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan biologisch cranberry-extract met de volgende dosering:

Als preventief middel tegen terugkerende urineweginfecties/stenen:

GewichtDagelijkse dosis
Tot 5 kg (tot 11 lbs) 100 mg
6 – 10 kg (12 – 22 lbs)200 mg
11-15 kg (24 – 34 lbs) 300 mg
16 – 20 kg (35 – 45 lbs)400 mg
21 – 25 kg (46 – 55 lbs)500 mg
26 – 30 kg (56 – 66 lbs)600 mg
31 – 35 kg (68 – 77 lbs)700 mg
36 – 40 kg (78 – 88 lbs)800 mg
41 – 45 kg (89 – 99 lbs)900 mg
Meer dan 45 kg (meer dan 100 lbs)1000 mg

Verdubbel de dosis tijdens een acute ziekte of bij urineweginfecties, kristallen en stenen.

Houd er rekening mee dat een belangrijk onderdeel van de aanpak van kristallurie (de aanwezigheid van kristallen in de urine) is ervoor te zorgen dat uw hond voldoende verse, idealiter gefilterd, water.

BELANGRIJKE MEDEDELING: Gedistilleerd water is NIET veilig voor consumptie bij honden of mensen.

Woorden van een van onze klanten – Brooke Mitchell (juli 2013)

Tijdens het bijwerken van deze blog ontving ik deze prachtige e-mail van een van mijn klanten. Haar hond, Rocky, had sinds 2011 last van ernstige kristal- en urineproblemen en na een blaasoperatie moest hij verdoofd worden en moest zijn blaas elke drie maanden worden gespoeld omdat er stenen bleven produceren.

De volgende feedback maakt mijn dag echt goed, want dit is een treffend voorbeeld dat speciaal bewerkt voedsel vreselijke rommel is die honden met urinestenen moeten vermijden. Dit is wat Brooke schreef:

“I Ik ben zo opgetogen om jullie te kunnen mededelen dat Rocky voor zijn controle van 3,5 maanden is geweest en dat hij volledig steenvrij is!!!! Niet alleen zijn er geen stenen in zijn blaas aanwezig, hij heeft ook geen kristallen in zijn urine!! Zijn dierenarts zei dat hij zijn blaas er nog nooit zo gezond uit heeft zien zien op de röntgenfoto! Zijn dierenarts is zo geboeid door de resultaten dat hij niet kon geloven hoe ver we in slechts 3,5 maand zijn gekomen! Dit is een enorme prestatie en ik had het niet kunnen doen zonder Dr. Dobias en jouw hulp Angela! Ik kan je niet genoeg bedanken voor alle hulp. Ik heb nooit geweten of Rocky daadwerkelijk genezen kon worden, er waren zoveel onzekere meningen van iedereen vóór jou met wie ik sprak. Je hebt mijn ogen geopend voor zoveel meer dan alleen Rocky’s gezondheid. Bedankt!

Nu we de prachtige resultaten hebben, wil ik graag verder met de GreenMin en hem ook botten geven. Laat mij alstublieft weten welke dosis GreenMin ik moet geven. En ik ga de bottenblog lezen.”

Voor altijd dankbaar,

Brooke

Je hond is het waard

Ik weet dat het soms lef vergt om anders te zijn en in te gaan tegen wat je keer op keer is verteld. Dit zou niet de eerste keer in de medische geschiedenis zijn dat we de manier waarop we naar problemen kijken moeten veranderen. Als de informatie hier zinvol voor u is, probeer het dan. Je hebt niets te verliezen en veel te winnen.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button