google.com, pub-1355929376209830, DIRECT, f08c47fec0942fa0Is It Cruel To Feed a Dog Once a Day? Feeding Times 101 - Puppy Small
Food

Is It Cruel To Feed a Dog Once a Day? Feeding Times 101

Terwijl sommige hondenbezitters het voeren van één keer per dag wreed vinden, gaan anderen ervan uit dat dit de gezondste optie is.

Mijn Rottweiler ging van 3 naar 2 voedingen toen ze ongeveer zes maanden oud was.

Maar toen las ik over het hondenequivalent van ‘intermittent fasting’ en vroeg me af of er gezondheidsvoordelen waren als je af en toe een voeding ‘oversloeg’.

Uiteraard neemt de portiegrootte toe naarmate de calorie-inname ongeveer hetzelfde blijft.

Het mag tenslotte geen dieet zijn.

Snel vooruit, ik heb besloten dieper te duiken om erachter te komen of één keer per dag voeren geschikt zou zijn voor mijn hond.

Spoiler alert: één keer per dag voeren werkte nogal averechts, althans voor mij.

Ik kwam erachter dat mijn hond heeft bepaalde behoeften als het gaat om de voedingsfrequentie en die van jou heeft misschien ook die behoeften.

Eén keer per dag voeren kan voor sommigen geweldig zijn, maar voor anderen verschrikkelijk, vooral als uw hond medische problemen heeft.

Ter informatie: de huidige consensus is dat tweemaal daags voeren optimaal is. Maar de wetenschappelijke jury is er nog steeds niet uit wat het optimale voedingsschema is.

Wij hebben er één grootschalige studie Hieruit kan worden geconcludeerd dat één keer per dag voeren nuttig kan zijn, maar dit brengt enkele kanttekeningen met zich mee. Het is zeker een interessante discussiestarter.

Dat gezegd hebbende, sommige honden kunnen het gewoon niet.

Mijn Rottweiler moest overgeven als de tijd tussen de voedingen te lang was.

Nou ja, ze hield altijd van haar eten en liet zelden een kruimeltje in haar kom achter.

Mijn Rottweiler Amalia als puppy slaapt met zijn hoofd naar voren in haar voerbak.
Foto door Pawleaks

Als uw hond voortdurend moet braken terwijl hij één keer per dag wordt gevoerd, is dat een duidelijk teken dat dit voedingsschema niet voor uw specifieke hond is gemaakt.

Het is aan u en misschien aan uw gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige om te beoordelen of uw hond al dan niet de juiste kandidaat is.

Aan de ene kant kan een gezonde volwassen hond van een groot ras er misschien voor gaan of er zelfs de voorkeur aan geven.

Aan de andere kant, als u een puppy, senior of anderszins ongeschikte hond heeft, moet u wellicht het voedingsschema heroverwegen en vasthouden aan 2-3x per dag voeren.

Laten we eens kijken hoe u kunt bepalen of het voor u persoonlijk het proberen waard is om uw hond één keer per dag te voeren.

Is het wreed om een ​​hond één keer per dag eten te geven?

Het is over het algemeen niet wreed om een ​​gezonde volwassen hond af en toe één keer per dag te voeren maar die maaltijd moet de juiste maat hebben en uitgebalanceerd zijn. Houd het voedingsschema in de gaten, aangezien veel honden het niet goed doen met een keer per dag voeren.

Leeftijd en gezondheid zijn van grote invloed op de vraag of één keer per dag voeren goed is voor uw hond of niet.

Puppy’s hebben kortere periodes wanneer ze voedingskracht nodig hebben en een puppy één keer (of zelfs twee keer) per dag voeren is niet bevorderlijk voor hun ontwikkeling.

Allereerst de meeste pups slagen er niet in om de hele maaltijd op te eten consistent in één keer.

Ten tweede zal uw pup energie missen tussen de dutjes door, waar puppy’s gewoonlijk regenereren tot de volgende uitbarsting van energie.

Puppy zit naast een kleine plas wit hondenbraaksel.
Foto door cunaplus op Shutterstock

Als uw hond een senior is, kan hij ook moeite hebben met één maaltijd per dag, omdat hij misschien niet in staat is een grote maaltijd in één keer te verteren en een groot deel van de dag geen energie heeft.

Hetzelfde geldt voor honden met reeds bestaande gezondheidsproblemen.

Mogelijk moet u hierover met uw dierenarts praten, maar over het algemeen wordt het tweemaal daags voeren van een gezonde volwassen hond als de beste praktijk beschouwd.

Eén keer per dag voeren kan dus waarschijnlijk het beste worden vermeden voor honden die aan de volgende criteria voldoen:

 • Senior
 • Puppy (in plaats daarvan 3-4x maaltijden per dag)
 • Sommige medische aandoeningen
 • Hond ervaart problemen met één maaltijd (braken, lethargie, darmproblemen)

Sommigen van u willen echter gewoon een keer per dag voeren met een gezonde hond uitproberen, of misschien heeft u dit in het verleden op drukke dagen gedaan.

Laten we dieper ingaan op de voor- en nadelen van één keer per dag voeren.

Voor- en nadelen van het één keer per dag voeren van uw hond

Sommige hondenbezitters die één keer per dag eten beweren dat de darmgezondheid of het immuunsysteem van hun hond zijn verbeterd, evenals hun eetlust, maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren.

Andere honden gorgelen gewoon wit schuimend braaksel op (de kleur van het braaksel zegt eigenlijk heel veel over de oorzaak).

Laten we de voor- en nadelen onderzoeken.

PluspuntenNadelen
Verbeterde darmgezondheidBraken
Sterker immuunsysteemVerhoogd risico op een opgeblazen gevoel
Lijkt op het voedingspatroon van wolvenHonden zijn gedomesticeerd
Verhoogde interesse in etenKan de maaltijden niet afmaken
Handiger voor hondenbezittersVerwarring rond het voedingsschema

Zoals hierboven vermeld, moet u er rekening mee houden dat het verbeteren van de darmgezondheid en het immuunsysteem nog niet wetenschappelijk is bewezen.

Dat gezegd hebbende, kan de darmgezondheid van uw hond heel goed positief worden beïnvloed, omdat dit voedingsschema veel meer lijkt op wat hij in het wild zou doen.

Anderen beweren dat honden geen wolven meer zijn en dat de domesticatie een lange weg heeft afgelegd, inclusief hun eetgewoonten.

Verbeteringen van de darmgezondheid en het immuunsysteem worden sterk besproken onder voorstanders van rauwe voeding die hun honden een volledige dag laten vasten.

Vasten betekent niet noodzakelijkerwijs dat uw hond minder calorieën binnenkrijgt, maar nogmaals, het betekent grotere portiegroottes.

Wat u ook doet, overdrijf niet en voer in één sessie meer dan u anders gedurende de hele dag zou doen.

Als u de voedselinname van uw hond in de gaten houdt en hij de maaltijd zonder problemen eet, gaat het in dat opzicht waarschijnlijk goed met hem (hoewel dit misschien nog steeds niet de beste oplossing voor u is).

Braken duidt echter op een onderliggend probleem.

Braken gaat meestal gepaard met het onvermogen om de maaltijden op betrouwbare wijze af te maken, evenals met een verminderde eetlust in het algemeen.

Hoewel het gewoon de gewenningsperiode kan zijn, moet u dit nauwlettend in de gaten houden en uw dierenarts raadplegen.

Last but not least zal uw hond waarschijnlijk in de war raken.

Denk er eens over na, niemand vertelt je iets en opeens zit er een hele dag zonder eten.

Komt er ooit nog een maaltijd? Zul je verhongeren? Bent u vergeten?

Dat is wat de ogen van mijn Rottweiler overbrengen, zelfs als ik maar één maaltijd oversla.

Nog een opmerking: Mijn hond slaat haar ochtendmaaltijd over tijdens roadtrips wat om een ​​aantal redenen gunstig is.

Zo vermijdt u het risico dat uw hond in de auto gaat braken en een opgeblazen gevoel krijgt. Bovendien is uw hond ‘s ochtends niet zo traag.

Als ik moet kiezen tussen darmproblemen, braken of een opgeblazen gevoel en een lege maag, zou ik zonder maaltijd gaan of gewoon een heel lichte maaltijd aanbieden.

Hier zijn de bevindingen van het onderzoek dat ik hierboven noemde:

(…) honden die eenmaal per dag werden gevoerd in plaats van vaker, hadden lagere gemiddelde scores op de schaal van cognitieve disfunctie, en een lagere kans op gastro-intestinale, tandheelkundige, orthopedische, nier-/urine- en lever-/pancreasaandoeningen.

Eenmaal daags voeren wordt in verband gebracht met een betere gezondheid bij gezelschapshonden: resultaten van het Dog Aging Project

Een paar kanttekeningen bij dit onderzoek onder meer dan 10.000 honden.

 • Alle gegevens worden door de eigenaar gerapporteerd
 • Onderzoek houdt geen rekening met snacks en lekkernijen
 • Geen informatie over de calorie-inname (honden die één keer gevoerd worden, krijgen mogelijk minder voedsel)
 • Neigt naar droog, commercieel voedsel (>80%)
 • De meeste honden zijn gecastreerd/gesteriliseerd

Beste tijd om de hond één keer per dag te voeren

De beste tijd om uw hond één keer per dag te voeren is wanneer de laatste maaltijd 12 uur ervoor wordt gegeven en de volgende maaltijd 24 uur erna of andersom (hoogstwaarschijnlijk ‘s morgens of’ s avonds) of de tijd gelijkmatig tussen de maaltijden verdeelt en halverwege de maaltijd geeft. dag.

Bij dit schema wordt ervan uitgegaan dat u uw hond vóór en na die dag twee keer per dag te eten heeft gegeven, terwijl u slechts één keer per dag voedt.

Als u uw hond slechts één keer per dag voedt als onderdeel van uw normale voedingsschema, kies dan gewoon een tijdstip, bijvoorbeeld 12.00 uur, en houd u daar elke dag aan.

Een paar voorbeelden (uitgaande van 2x maaltijden op maandag en woensdag, maar je wilt toch die ‘vasten’-periode ertussen):

 1. U voedt uw hond op maandagochtend om 20.00 uur, vervolgens op dinsdagochtend 08.00 uur en op woensdagochtend om 08.00 uur
 2. U geeft uw hond eten om 20.00 uur op maandag, daarna om 20.00 uur op dinsdag en om 08.00 uur op woensdag
 3. U geeft uw hond eten om 20.00 uur op maandag, daarna om 14.00 uur op dinsdag en om 08.00 uur op woensdag

Als je één keer per dag voedt, houd je dan bijvoorbeeld elke dag aan 14.00 uur

Het specifieke voedingsschema van uw hond kan uiteraard sterk variëren.

Wanneer u naar bed gaat en wakker wordt, bepaalt u hoe laat uw ochtend- en avondmaaltijd moet worden geserveerd en niet iedereen is in staat zijn hond midden op de dag te voeren.

Kan ik mijn hond 3 keer per dag voeren?

Ja, u kunt uw hond 3 keer per dag voeren en voor puppy’s, senioren en honden met bepaalde gezondheidsproblemen is dit eigenlijk het aanbevolen voedingsschema.

Zelfs als u een gezonde volwassen hond heeft, kunt u er nog steeds voor kiezen om drie keer per dag te voeren als uw hond daar goed in is.

Sommige honden kunnen gewoon niet de hele dag zonder eten en ik geef mijn Rottweiler al een tijdje iets lekkers midden op de dag om te voorkomen dat zijn maag grommen.

Pas op voor een opgeblazen gevoel als uw schema geen drie voedingen toestaat met voldoende tijd om te eten en daarna tot rust te komen.

Laat je ook niet door die puppyogen voor de gek houden door een derde maaltijd te geven als dat niet nodig is. Zeker niet als het een extra maaltijd erbovenop is.

Beste tijd om een ​​hond te voeren

De beste tijd om uw hond te voeden hangt volledig af van hoe vaak u uw hond voedt, maar u moet ervoor zorgen dat de tijd tussen de maaltijden niet langer is dan maximaal 12-24 uur.

Bovenstaande voedingsschema’s kunnen voor u als uitgangspunt dienen.

De meeste hondenbezitters zullen ervoor kiezen om ‘s ochtends en ‘s avonds te voeren.

Zorg er wel voor dat het niet vlak voor het slapen gaan is en geef je hond de kans om op het potje te gaan.

Moet u uw hond voor of na een wandeling voeren?

Geef uw hond indien mogelijk gedurende ongeveer een uur geen eten voordat u gaat wandelen en laat uw hond na de wandelingen een korte periode kalmeren om het voedsel goed te verteren.

Omdat het risico op een opgeblazen gevoel en andere problemen groter is bij het voeren vóór wandelingen, raad ik persoonlijk aan om uw hond na de wandeling te voeren.

Hoe u het voedingsschema voor honden kunt wijzigen

Elke verandering in het voedingspatroon – en dat geldt ook voor het voedingsschema zelf – moet langzaam worden gewijzigd en nauwlettend worden gevolgd. Doe een stapje terug als het niet goed gaat met je hond.

Het is niet verstandig om van 3 voedingen per dag naar 1 maaltijd de volgende dag te gaan. Uw hond zal dan waarschijnlijk overgeven of andere tekenen van honger vertonen.

Probeer in plaats daarvan twee maaltijden te geven en zodra uw hond dat goed vindt (een paar dagen of misschien weken), maakt u de tweede maaltijd lichter.

Op een gegeven moment zou je als tweede maaltijd alleen een tussendoortje kunnen geven. Binnenkort kunt u overstappen op slechts één voeding.

Of één maaltijd per dag ideaal is voor uw hond, is geheel aan u. Als u het niet zeker weet, raadpleeg dan uw dierenarts.

De wetenschap staat niet helemaal aan de ene of de andere kant, dus het is aan jou, maar wreed is niet het juiste woord, zolang het dieet maar uitgebalanceerd is en je hond al zijn calorieën binnenkrijgt.

Geloof me, mijn Rottweiler zou die overtreding niet laten glijden, en misschien zal uw hond ook duidelijke tekenen laten zien van welke voedertijden het beste voor hem zijn.

Disclaimer: deze blogpost vervangt geen veterinaire aandacht en is ook niet van plan dit te doen. Ik ben geen dierenarts of voedingsdeskundige voor huisdieren. Als uw hond tekenen van ziekte vertoont, bel dan uw dierenarts.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button