google.com, pub-1355929376209830, DIRECT, f08c47fec0942fa0Dog Biting Arm: 9 Causes + Solutions - Puppy Small
Training

Dog Biting Arm: 9 Causes + Solutions

Your dog pulling your arm may seem harmless at first, but it can quickly develop into a bad habit.

Once the biting becomes stronger, it will be more difficult to stop that behavior.

It’s even harder for those who have reinforced that behavior in the past, even if it was negative attention.

Problems often arise when puppies are allowed to bite limbs or clothing, grow stronger and are no longer as sensitive to our reactions.

There are several underlying reasons that can cause puppies to bite, pinch, or chew.

Dogs that bite their owner’s arm often have no bite inhibition and try to soften the teethG, starting a play session, seeking attention, letting off steam if they are over-enthusiastic or frustrated, or because they have been reinforced in the past.

Some dogs with medical problems may experience pain and bite your arm when touched or moved.

This is especially true if warnings such as growling, growling, and other body language signals have been ignored.

Arm biting varies from mild playful biting or puppy love bites to serious signs of aggression.

Let’s look at all 9 reasons why your dog might be going for your arm and what you can do about each problem.

1. Teething

A puppy may bite your arm because he is still learning how to inhibit biting, and biting soothes him during the teething phase.

It is not wise to punish puppy biting as this creates a negative association with you and can even worsen the problem.

The behavior should eventually disappear as you learn bite inhibition.

Solution: Redirect with chew toys until the puppy’s biting phase is over.

2. Lack of bite inhibition

If you have recently had a rescue or if your dog has never learned bite inhibition, it is crucial to teach him that biting your arm is not okay by retraining and reinforcing appropriate play.

Dogs from all walks of life can lack bite inhibition.

A German Shepherd bites a sleeve during training.
Photo by Anton Kudryashov on Pexels

It is most often seen in rescues, especially those from abusive households or the streets.

But the behavior can also be seen in apparently well-behaved puppies if they have never been taught what is right and wrong.

Solution: Start by teaching bite inhibition.

3. Outspoken playing style

Some dogs and certain breeds tend to have a assertive play style and may gently bite your arm during play sessions.

If your dog pulls on your arm while playing, it’s up to you to decide how much is okay with you.

Always keep in mind that your assertive playing style can also translate into rough play with other dogs or people.

If your dog exhibits an adaptive play style and takes on a healthy role when playing with others, it may not be necessary to intervene.

However, if your dog breaks the skin – even if accidentally – it may be time to start training.

The same applies if your dog’s biting is accompanied by behavior such as snapping at you.

Solution: Provide breaks during play and if you are okay with mouth play, add an ‘Off’ command and teach your pup what bite intensity is appropriate.

4. Affection

Dogs that are nibbling can be showing affection and biting the arm can be considered grooming behavior.

However, love bites can hurt.

If your dog accidentally bites you too hard, don’t encourage it.

Does your dog bite your arm – even if seemingly out of affection – leaving a puncture wound, swelling or bleeding?

Then the play session has probably gone too far.

Affectionate biting should be limited to light nibbling and should never cause wounds.

Some dogs that like to bite may even be stressed.

Solution: Very mild oral behavior may be okay if you don’t notice any other signs of behavioral problems.

5. Asking for attention

Dogs that are not properly exercised may seek attention by grabbing and holding your arm.

If you have rewarded the behavior in the past, your dog will be more likely to do it again.

The attention you have given your dog may not be positive, but it has usually evoked some response in the past.

Solution: Stop reinforcing your dog when he bites your arm and provide adequate attention and exercise.

6. Learned behavior

Arm biting due to learned behavior usually happens when your dog has been instructed to hold objects or something else or has just been rewarded in the past while playing or seeking attention.

Similar to attention seeking, your dog may have just learned a great trick that will stick with him.

Every time your dog does the cute trick where he holds your arm and you reward him?

You’re essentially conditioning your dog to do it again, even if you don’t necessarily intend to.

Solution: Stop reinforcing the biting and redirect your dog with other commands or toys.

7. Excessive excitement

Excessive excitement can be redirected to the owner and lead to the dog biting your arm, which can end dangerously if arousal levels are not controlled.

Some dogs are simply easily excitable and/or have a hard time calming down once they get excited.

Impulse control is essential for all dogs and if your dog directs his excitement toward your arm, that’s a problem.

Since your dog is out of control at that point, it is essential to control that behavior by using a muzzle and limiting exposure (or increasing distance).

If you have any concerns about training, consult a professional behaviorist.

Any future bites may be directed at other dogs or people.

Solution: Exercise your dog both physically and mentally and start teaching impulse control.

8. Stress

Stressed dogs are similar to over-excited dogs and may end up grabbing your arm, squeezing your ankles, jumping on you, and more. This often happens in reactive dogs.

Biting is usually the last resort for stressed dogs, but each individual has a different threshold for this.

It is best not to test the limits.

Instead, expose your dog to these situations gradually and try to counteract a positive response by using positive reinforcement (toys, treats, praise).

Solution: Eliminate sources of stress and gradually desensitize your dog to everyday situations without reinforcing negative behavior.

9. Medical problems

If your dog bites your arm because you touched or moved your dog, it could be a sign of an underlying medical problem.

Don’t keep touching the spot where your dog is lunging.

And if your dog’s biting comes out of nowhere, it’s best to take a step back and consult your veterinarian and/or behaviorist.

If children are involved, make sure they do not provoke another reaction from the dog, as the bites can increase in intensity if warnings are ignored.

Solution: Consult your vet if you notice any physical problems, pain or possible psychological problems such as obsessive biting or aggression.

A few final words.

As with many dog ​​behaviors, the reason why your dog does something is not always obvious or obvious.

It is essential to monitor the circumstances in which your dog exhibits that behavior.

Does an external trigger cause your dog to bite your arm (for example, due to excitement, stress or medical problems)?

Or does your dog bite your arm because he is rewarded for it (affection, attention, learned behavior)?

Never physically punish or yell at your dog and instead try to rely on redirecting your dog, positively reinforcing good behavior and incorporating timeouts.

Typically, soft biting is relatively easy to correct unless there is an underlying medical or serious behavioral problem. In that case, it is best to consult a professional.

Disclaimer: This blog post does not and does not intend to replace veterinary attention. I am not a veterinarian or pet nutritionist. If your dog shows signs of illness, call your vet.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button