google.com, pub-1355929376209830, DIRECT, f08c47fec0942fa05 Beautiful Types of Pointer Dogs You Need to Know About - Puppy Small
Breed

5 Beautiful Types of Pointer Dogs You Need to Know About

Staande honden zijn al eeuwenlang menselijke metgezellen. Dus als deze honden een breed scala aan rasvariaties hebben, zou het volkomen logisch zijn. Daarom leek het mij leuk om naar alle geaccepteerde rassen te kijken en er enig inzicht in te geven.

Als u dit doet, kan iedereen die een aanwijzer wil, een type selecteren en zijn behoeften begrijpen. Ik zal ook de algemene zorgvereisten voor deze rassen bespreken om een ​​solide startpunt te bieden. Maar voordat ik deze onderwerpen bespreek, is het van cruciaal belang om te definiëren wat een aanwijzerhond is.

Wat is een aanwijzerhond?

Aanwijzer of wijzende honden zijn rassen die zijn ontwikkeld om de geur van een prooidier te volgen en instinctief te bevriezen zodra ze het lokaliseren. Van daaruit houdt de hond één poot omhoog, richt zijn staart naar boven en geeft een signaal met zijn neus of richt zich op de geur. Het is een effectieve manier voor mensen om op dieren te jagen, zoals konijnen en ander klein wild.

Dit signaalproces is ook waar de naam aanwijzerhond vandaan komt. Met andere woorden, ze wijzen naar hun prooi in plaats van ernaar toe te rennen en hem bang te maken. Het is dus een veel betrouwbaardere methode om uw hond te gebruiken tijdens de jacht.

5 meest populaire soorten aanwijzerhonden

Ik kan me voorstellen dat sommige lezers zich op dit moment zullen afvragen of een hond een aanwijzer kan zijn. Je kunt honden zeker met voldoende tijd en geduld trainen om te wijzen (sommige honden zullen de vaardigheid hoe dan ook niet leren). Het aanwijzerlabel is echter alleen bedoeld voor honden die selectief zijn gefokt om deze eigenschap te promoten.

Dus per definitie blijven er slechts vijf pointer- of pointing-hondenrassen over. Laten we al deze jachthonden van het hoogste niveau eens bekijken!

1. Engelse aanwijzingen

Engelse pointers zijn een van de meest bekende soorten pointerhonden

Er is geen andere plek om te beginnen dan met Engelse Pointers. In de meeste gevallen is dit ras wat mensen zich voorstellen als ze aan staande honden denken. Er zijn niet veel honden die beter geschikt zijn voor de jacht dan dit intelligente, loyale ras.

In feite zijn Engelse Pointers niet alleen experts in de kunst van het wijzen. Deze honden zijn uitstekend in apporteren en respecteren tijdens de jacht. Het maakt ze tot een veelzijdige hulpbron bij het vinden van prooien.

Wat hun uiterlijk betreft, zijn Engelse Pointers een middelgroot ras met een gewicht tussen 45 en 75 pond. Het is een fysiek profiel gemaakt op basis van een afkomst die een cocktail combineert van Bullterriërs, Foxhounds, Bloedhondenen andere soortgelijke rassen.

Ik zou er een slechte dienst mee bewijzen, als ik nog maar niet over hun volgzame temperament praat. Engelse Pointers staan ​​bekend om hun gezinsvriendelijke persoonlijkheid en behoefte aan beweging. Hondenbezitters kunnen ze zonder veel moeite in huis nemen.

Het enige probleem dat zich voordoet is als niet aan hun trainingsbehoeften wordt voldaan. In die gevallen raken ze verveeld en zijn ze geneigd hun frustratie te uiten over spullen in huis. Eigenaars die niet veel thuis zijn, moeten dus naar andere rassen kijken, of u kunt uw meubels vaarwel zeggen.

2. Engelse setters

Engelse setter

Engelse Setters zijn anders dan wat je van andere Engelse Pointers kunt verwachten. Deze honden wijzen niet naar de prooidieren (meestal vogels), maar zetten zichzelf op hun plaats als ze ze spotten. Van daaruit zullen de eigenaren een opdracht geven om hen toe te staan ​​de vogels te achtervolgen.

Als reactie daarop zullen de vogels omhoog vliegen en een gemakkelijk doelwit worden voor het geweer van een mens. Het is een uiterst handige manier van jagen, vooral voor vogels. Het is dus gebruikelijk om Engelse Setters op de jachtpaden te zien.

Het zal ook niet zo moeilijk zijn om hun frames van 60 tot 80 pond op te merken. Deze honden hebben een nogal imposante bouw vergeleken met wat mensen verwachten. Ze vallen ook op door hun prachtige gespikkelde vachtpatronen.

Maar mijn favoriete aspect van Engelse Setters is hun persoonlijkheid. Deze honden houden ervan om de aandacht van hun baasje te trekken en loyale banden te vormen. Laat u dus niet misleiden door het ruige stigma van jachthonden door te denken dat deze setters geen uitstekende gezinshonden zijn.

Ze hebben zelfs een koppige inslag die frustrerend maar grappig kan zijn. Het is weer een rimpel in wat Engelse Setters zo’n geweldig hondenras maakt. Bovendien maakt deze koppigheid het trainingsproces tot een lonende bindingservaring.

3. Gordon Setter

Gordon Setters begonnen hun reis rond de 19e eeuw in Schotland. Gedurende deze tijd werden deze fantastische honden met hun zwart/bruine jassen al snel favoriet. Hun ongelooflijke volgvermogen en lichaamsbouw (tot 35 kilo) maakten ze tot de beste vriend van een jager.

Na verloop van tijd begonnen mensen ze te zien vanwege meer dan alleen hun jachtmogelijkheden. Ze zijn uitgegroeid tot metgezellen die er trots op zijn hun gezin veilig te houden. Eerlijk gezegd kan Gordon Setters een solide aanvulling zijn op vrijwel elk huis.

Maar ik raad aan voorzichtig te zijn met het in één keer voeren. Deze honden houden van eten en gooien hun middelen in recordtijden weg. Hierdoor heeft Gordon Setters de reputatie dat hij oppikt opzwellenVerdeel de voeding dus over twee of drie sessies.

Ik raad ook aan om zo snel mogelijk te beginnen met socialisatie en training. Zoals eerder vermeld, zijn ze extreem beschermend en loyaal aan hun families. Het kan dus problemen veroorzaken als ze niet gewend zijn aan andere huisdieren/mensen. Als gevolg hiervan kan het vroegtijdig blootstellen van hen aan nieuwe dingen dit potentiële probleem helpen verminderen.

4. Ierse Setter

Ierse setter

Het eerste dat je moet weten over Ierse Setters is dat ze afkomstig zijn uit het land dat bekend staat om Guinness en de Kliffen van Moher, Ierland. Hun geschiedenis gaat terug tot ver vóór de 19e eeuw. In dit tijdsbestek begonnen mensen deze honden echter te scheiden van Engelse Setters.

Nadat mensen ze onderscheidden van Engelse typen, werden ze al snel een erkend ras. Het werd allemaal mogelijk gemaakt doordat Ierse Setters verschillende vachtkleuren hadden. Setters uit Ierland hebben vaak een rode of bruinachtige vacht in plaats van de traditionele Riem om.

Een ander duidelijk verschil is dat Ierse Setters vaak kleiner zijn dan Engelse. Deze honden bereiken vaak een maximum van 70 pond in plaats van 80 pond. Maar deze kleinere gestalte weerhoudt hen er niet van om echt effectieve jachthonden te zijn.

Ierse Setters staan ​​ook bekend om hun overdreven vriendelijke karakter. Ze hebben er geen enkel probleem mee om vreemden te ontmoeten, en hebben vaak zelfs een baan als therapiehond. Er zijn maar weinig rassen die meer van het leven genieten dan deze setters uit Ierland.

5. Ierse rood-witte setter

Ierse rood-witte setter

Ons laatste pointerras heet de Irish Red/White Setter. Het valt op tussen deze andere typen vanwege zijn rijke erfgoed. In feite hebben deze aanwijzingen een geschiedenis die verder teruggaat dan zelfs de Ierse Setter.

Maar de rood-witte setter is veel minder populair geworden dan hun neef. Het komt doordat mensen vaak de voorkeur geven aan de volledige kastanjebruine kleur boven dit rood/witte mengsel. Maar ik val niet in die categorie, omdat ik dol ben op de rood-op-wit-combinatie.

Deze setters hebben ook de reputatie hondvriendelijk en kindvriendelijk te zijn. Ze zouden dus geen problemen hebben om in huishoudens met meerdere honden te passen. Ik kan niet hetzelfde zeggen over andere aanwijzerrassen op deze lijst.

Wat hun grootte betreft, schommelen Ierse rood/witte setters vaak tussen de 30 en 60 pond. Hun aanwezigheid zal in geen enkel huis overweldigend zijn, behalve in een studio-appartement. Eerlijk gezegd zijn ze misschien wel mijn favoriet onder de aanwijzerhondenrassen.

Hoewel dit de meest voorkomende soorten aanwijzerhonden zijn, zijn er nog een paar erkend door de AKC, waaronder:

 • Bracco Italiano
 • Bretagne
 • Duitse Kortharige Wijzer
 • Duitse draadharige wijzer
 • Spinone Italiano
 • Vizsla
 • Weimaraner
 • Ruwharige wijzende griffioen
 • Ruwharige Vizsla

Algemene zorgvereisten voor aanwijzerhondenrassen

Iedereen die besluit dat een Pointer-ras de juiste keuze is, moet een paar dingen weten over hun zorgbehoeften. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat uw Pointer-ras lange tijd in topconditie en gezond blijft.

1. Oefening

Lichaamsbeweging is een fundamenteel onderdeel van het gelukkig houden van deze rassen. Wijzerrassen hebben een aanzienlijke hoeveelheid nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Eigenaars zullen dagelijks twee tot drie uur moeten voorzien voor de nodige stimulatie.

In eerste instantie lijkt dit aantal misschien ontmoedigend. Maar er zijn verschillende manieren om deze norm te bereiken, zoals wandelen, wandelen, zwemmen, spelsessies of zelfs trainen. Het zal dus niet zo moeilijk zijn om iets te vinden dat werkt.

Je kunt ze zelfs inschrijven voor lessen of dagelijkse hondenuitlaatafspraken maken. Het is gewoon een kwestie van ervoor zorgen dat opgekropte energie op een gezonde manier wordt vrijgegeven. Anders kan ongewenst gedrag zich voordoen.

2. Training en socialisatie

Wijzerrassen moeten zo snel mogelijk training krijgen. Ik zou rond de leeftijd van ongeveer tien weken beginnen met het inleren van de commando’s, zodat ze niet koppig worden. Bovendien is het trainen van jongere honden gemakkelijker omdat ze niet vastgeroest zijn.

Op dezelfde manier is vroege socialisatie noodzakelijk om problemen met andere huisdieren of vreemden te voorkomen. Als u dit doet, zullen ze zich veel comfortabeler voelen in onbekende situaties. Bovendien helpt het hun jachtinstinct in de buurt van kleinere dieren onder controle te houden.

3. Gezondheidsproblemen

Wijzerhondenrassen hebben een aantal veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Eigenaars moeten bijvoorbeeld letten op oogaandoeningen. U kunt er grip op krijgen door regelmatige dierenartsbezoeken bij te houden om te voorkomen dat u overrompeld wordt.

Een ander puntrasprobleem is heupdysplasie. Het verwijst naar een aandoening waarbij het heupgewricht nooit meer correct functioneert. In de meeste gevallen treft dit probleem oudere honden, maar het is nog steeds de moeite waard om het op jongere leeftijd in de gaten te houden.

Tandheelkundige gezondheid is van cruciaal belang bij elke hond, maar vooral bij point-rassen. Daarom raad ik aan om een ​​routine op te stellen voor het dagelijks poetsen met hondengerelateerde producten. Met andere woorden, u moet hondentandenborstels en tandpasta kopen.

4. Verzorging

Wijzerrassen staan ​​er niet om bekend dat ze uitgebreide verzorgingsbehoeften hebben. Eigenaren kunnen rondkomen met een wekelijkse poetsbeurt om hun korte jassen in goede conditie te houden. Ik maakte hun jassen ook elke week schoon met zachte handschoenen om ervoor te zorgen dat er geen mattering optreedt.

Voer naast het verzorgen van de vacht dagelijks oor- en oogcontroles uit. Eigenaars moeten eventuele ophopingen onder controle krijgen voordat deze problematisch worden. Nagelverzorging is ook niet iets om over het hoofd te zien, aangezien staande honden regelmatig moeten worden geknipt.

Conclusie

Al met al is het aantal geaccepteerde typen aanwijzerhonden niet overweldigend. Je hebt de Engelse Pointer, Engelse Setter, Gordon Setter, Ierse Setter en de Ierse Rood/Witte Setter. Het zal niet zo moeilijk zijn om er een te kiezen die voldoet aan uw behoeften als eigenaar.

Maar iedereen die nog vragen heeft, kan een bericht achterlaten in onze commentaarsectie. Ik help u graag verder met het vinden van de perfecte hond voor bij u thuis. Ook eigenaren van deze rassen zijn welkom om hun verhalen en ervaringen te delen. Bedankt voor het lezen!

 • Ben Ro

  Mijn naam is Ben Roberts en ik schrijf al jaren over dieren. Eerlijk gezegd had ik me geen veel betere baan kunnen wensen, aangezien ik mijn hele leven met dieren omga. Ik kan me geen tijd herinneren dat er niet minstens één kat of hond in mijn huis was. Momenteel ben ik de trotse eigenaar van een Beagle en een Pitbull die ervoor zorgen dat mijn leven nooit saai is.

  Bekijk alle berichten